Pilgrimsvandring

Caminoen i Spanien

Når danskerne de senere år er begyndt at spænde vandrestøvlerne og begive sig ud på pilgrimsvandring, er det er langt fra en moderne trend, men derimod en meget gammel tradition, der vinder frem påny.

I middelalderen var det meget brugt at gå pilgrimsture, og her var Jerusalem, Rom, og Santiago de Compostella i det nordlige Spanien de tre mest hellige steder, man kunne vandre til. Men også steder som Tronheim, Vadstena, Lund og mere hjemlige helligsteder var meget populære valfartsmål. Mange gik pilgrimsfærd for at få Guds (og kirkens!) tilgivelse for synder, som man havde begået, eller når man stod ved livet store skilleveje. Ved indførslen af protestantismen forsvandt traditionen med pilgrimsvandring , da Luther gjorde op med tilbedelse af de katolske helgener og ikke havde meget tilovers for den pengemaskine som pilgrimsvandringerne også var blevet til.

I dag er man gået væk fra tanken om at vandre til bestemte helligsteder for at få syndsforladelse. Nu ser man mere pilgrimsvandring som et frikvarter fra en stresset hverdag og en mulighed for at møde sig selv og Gud på en anden måde end man plejer! Om man vælger at gå pilgrimsvandring alene eller i grupper, ad fastlagte ruter eller om man foretrækker at træde sine egne stier, det spiller ikke den store rolle – her må man prøve sig frem og finde den form der passer bedst til en. Men for pilgrimsvandring gælder det, at det er andet og mere end bare en lang gåtur!  Pilgrimsvandringen er en indre rejse, hvor man går ud i naturen med Gud i rygsækken – eller sagt på en anden måde: det er en vandring, hvor både krop og sjæl bliver motioneret.

 

Forside > Pilgrimsvandring