Gode råd til valg af ERP system

Gode råd til valg af ERP system

Overvejer du at anskaffe et nyt ERP system? Så får du her nogle gode råd til hvad du skal have i tankerne inden du beslutter dig.

Vælg et ERP system der matcher virksomhedens behov

Det er fint at undersøge markedet for at pege sig ind på hvilket ERP system, der matcher de behov virksomheden har. Ikke mindst at finde en leverandør, man mener kan løfte opgaven og yderligere levere løbende support og kompetent rådgivning.

De mest anvendte ERP systemer i Danmark er Microsoft ERP programmerne Dynamics 365 Business Central (det har tidligere heddet NAV og Navision) og Dynamics 365 Finance and Operations (det har tidligere heddet Dynamics AX og Axapta). Microsoft ERP programmerne XAL og C5 anvendes også stadig hos en del virksomheder. Microsoft udvikler dog ikke længere på de to løsninger.

Derudover er der andre populære ERP systemer som f.eks. Visma og SAP.

Det er en fordel at vælge et ERP system, hvor der er en stor spiller bag, f.eks. Microsoft, så man ved at systemet fortsat vil blive udviklet og være kompatibel til øvrig software, det skal fungere sammen med f.eks. Office pakken, lagersystemer, bank, mailprogram osv.

Vælg et ERP system med flere leverandørmuligheder

Hvis man f.eks. vælger et Microsoft ERP system, er det en god ide at sikre sig, at der er flere leverandører på markedet. Det kan være en ulempe at få en løsning, hvor man binder sig til én leverandør og ikke kan skifte til anden samarbejdspartner, hvis samarbejdet går i hårdknude.

Når man har fundet et ERP system, der kan understøtte virksomhedens arbejdsprocesser, er det en god ide at indhente tilbud fra 2-3 leverandører. Her har man brug for priser på licenser, workshops, opsætning, tilpasninger, evt. integration og tillægsløsninger.

Vælg et fremtidssikret system

Inden man beslutter sig for et ERP system til sin virksomhed, er det en god ide at undersøge fremtidsplanerne for dette system. Er der en stor kundegruppe til det? Er der et stort softwarefirma bag løsningen? Vil firmaet blive ved med at udvikle på løsningen og sikre den er teknologisk kompatibel til andre programmer, brugervenligt osv.

Eksempelvis løsningen Dynamics 365 Business Central står Microsoft bag. Her er der flere tusind virksomheder verden over der anvender programmet, og derfor vil Microsoft fortsætte med at udvikle nye funktioner og løsninger i programmet samt sikre at det fungerer på en fremtidssikret teknologisk platform.

Brugervenligt

Når du ser på mulighederne i et ERP system, så kig også på brugerfladen og fordele og ulemper ved om programmet kan arbejde sammen med andre systemer. Ofte har man brug for at ERP programmet kan ”snakke” sammen med f.eks. et mailprogram, banken, en webshop, lagerstyring eller noget helt andet.

Det kan også være en fordel at programmet brugermæssigt minder om andre gængse programmer, så det er nemt og intuitivt for en ny bruger at komme i gang.