Hvad er Cleanroom IT hardware og hvorfor er det vigtigt?

Hvad er Cleanroom IT hardware og hvorfor er det vigtigt?

Cleanroom IT hardware er et IT-rensrum. Det vil sige, at det er et laboratoriemiljø, hvor elektroniske komponenter og enheder fremstilles eller samles. Renrummet er designet til at holde støv, snavs og andre forurenende stoffer ude af arbejdsområdet for at forhindre, at de beskadiger det sarte udstyr eller forurener de produkter, der fremstilles. Se eksempler på Cleanroom IT hardware her.

Renrum findes i en række forskellige industrier, men de er især vigtige i halvlederindustrien, hvor selv en lille støvpartikel kan forårsage fejl i de færdige chips. I et typisk anlæg til fremstilling af halvledere kan der være flere renrum af forskellig størrelse og med forskellige renhedsniveauer, afhængigt af den særlige proces, der udføres i hvert rum.

Det renhedsniveau, der kræves i et givet renrum, udtrykkes typisk som en klasse , hvor højere tal indikerer et renere miljø. Et renrum i klasse 100 er f.eks. et renrum, hvor der ikke må være mere end 100 partikler på over 0,5 mikrometer pr. kubikmeter luft. Til sammenligning indeholder et typisk kontormiljø titusindvis af partikler, der er større end 0,5 mikron pr. kubikmeter luft.

Renrum klasser

Alle renrum klassificeres efter det antal partikler, der er tilladt pr. kubikmeter luft:

  • Klasse 10.000 – også kaldet et ISO 8 renrum eller tidligere etFed Std 209E klasse 1000 renrum; tillader ikke mere end 10.000 partikler større end 0,5 mikron pr. kubikmeter luft pr. kubikmeter.
  • Klasse 1.000 – Også kaldet et ISO 7 renrum eller tidligere aFed Std 209E Klasse 100 renrum; tillader ikke mere end 1.000 partikler på over 0,5 mikron pr. kubikmeter luft.
  • Klasse 10 – også kaldet et ISO 6-rensrum eller tidligere etFed Std 209E klasse 10-rensrum; tillader højst 100 partikler på over 0,5 mikron pr. kubikmeter luft.

Det er vigtigt at have et IT-rensrum, fordi det giver et sikkert og kontrolleret miljø til fremstilling af elektroniske komponenter og enheder. Støv, snavs og andre forurenende stoffer kan beskadige skrøbeligt udstyr eller forurene de produkter, der fremstilles, så det er vigtigt at holde dem ude af arbejdsområdet.