Spar penge på rejsen – se Danmarks flotte kirker

Spar penge på rejsen – se Danmarks flotte kirker

Danmark er fyldt med kirker. Kører man en tur gennem Jylland, kan man se de gamle, romanske kirker dukke op mellem bølgerne af lyng og rug. På Sjælland kan man se de store domkirker, hvor kongerne i sin tid både blev gift og begravet i.

I Odense ligger Knud den Stores lig til åbent skue i Sankt Knuds Kirke, hvilket er Odenses domkirke. Her kan du gå ind og fornemme lugten af middelalder og drømme dig tilbage til en vildere, mere primitiv tid. Alt imens Odenses trafik flyder forbi – lige udenfor de store vinduer.

Spar nogle penge på rejsen i år, og se Danmarks mange kirker i stedet.

Kirkerne på Djursland

Djursland kender vi måske i dag mere for Randers Regnskov og Djurs Sommerland, men stedet er også hjemsted for en masse fantastiske kirker.

Kirkerne på Djursland er typisk jyske. Det er primært små kirker af romansk stil, der blev bygget for mange hundrede år siden. De er hvidkalkede, ærkedanske landsbykirker, der ligger spredt i Djurslands meget smukke omgivelser.

Romansk stil hentyder til Romerriget, da deres arkitektur var en inspiration i middelalderens Europa. Nogle kalder det også for rundbuestil, da den vægtede runde og harmoniske former højt. Modsvaret til denne stil ses blandt andet i den gotiske stil, hvor øjnene nærmest kan blive udmattet af at tage de mange kanter og detaljer ind.

Romansk stil varede i Danmark fra 1050 til 1240, og det er i dette tidsrum mange af de danske landsbykirker er bygget. Den ældst daterede kirke, vi har i Danmark, ligger i Gjellerup og er også bygget efter den romanske stil.

Hvorfor rejse langt, når der er masser at se?

Coronakrigen har hærget det meste af 2020 og ser nu også ud til at bløde ind i 2021. Under krisen har vi ikke haft mulighed for at rejse. Mange har måske glædet sig til igen at besøge deres yndlingsdestination, men det må altså vente.

I stedet har mange af os genopdaget Danmark. Hvad udad tabes, skal indad vindes, sagde de engang i Hedeselskabet, og det motto ser ud til at være relevant i dag også.

Hvorfor bruge en masse penge på at opdage fremmede lande, når man har et helt land lige udenfor døren? Tag ud til Djursland og se på kirker – det er noget billigere end at flyve den halve klode rundt. Men også mere miljøvenligt!