Hvad er et VPN?

Hvad er et VPN?

Hvis du bruger en helt almindelig internetforbindelse uden et VPN, er IP-adressen let tilgængelig for tredjeparter og andre. Denne IP-adresse er tildelt af din internetudbyder, og al den aktivitet du foretager dog på internettet kan derfor spores direkte tilbage til dig. IP-adressen bliver nemlig gemt hver eneste gang, at du er inde og besøge en specifik hjemmeside. Når du går ind på en hjemmeside er det altså først når hjemmesiden har gemt din IP-adresse, at du får lov til rent faktisk at bruge hjemmesiden. Det vil altså sige, at du potentielt set bliver gjort meget sårbar over for f.eks. hackere, hvor eneste gang du bare bruger en hjemmeside. Kriminelle kan lynhurtigt opsnappe informationer om din enhed og dig som person, mens du overfører data mellem hjemmesider, servers og din enhed.

 

Med et VPN kan du være anonym

 

Et VPN er et lille stykke software, som du kan benytte dig at når du kobler på internettet. Med sådan en VPN-forbindelse, kan du altså med andre ord bruge internettet fuldstændigt sikkert og privat. Din internethistorik og trafik vil blive krypteret, så hverken internetudbyderen eller hackere har en chance for at se hvad du foretager dig på nettet.

 

En VPN-forbindelse sender al din trafik gennem en sikret server. Det vil altså sige, at når du besøger en hjemmeside vil det ikke være din IP-adresse, som hjemmesiden gemmer, men bare den som VPN’et har uddelt til dig. Du vil jo nemlig være koblet op på en IP-adresse på en tilfældig server. Det vil med andre ord sige, at det du foretager dig på internettet ikke kan spores tilbage til dig fordi det er umuligt at identificere denne IP-adresse.

 

Den data, som udveksles mellem VPN-serveren og dig og fra den ene server til en anden server er derudover også fuldt krypteret. Derfor er det umuligt for andre at få adgang til oplysningerne.

 

Fordele og ulemper ved VPN

 

Først og fremmest er der den fordel, at et VPN vil beskytte dine personlige data. Det betyder, at hjemmesider, fremmede tredjeparter, og hackere eller svindlere, ikke kan spore din adfærd på internettet. Derudover kan den også bruges til at ”snyde” hjemmesider til at tro, at du kommer fra hvilket som helst land rundt omkring i verdenen. På den måde kan du f.eks. få adgang til streamingtjenester, som er begrænset til specifikke dele af verdenen.

 

Der er dog den ulempe at din hastighed på internettet muligvis vil blive langsommere, fordi alt trafikken jo først skal igennem andre servere fra andre lande, før den rammer din computer. Her varierer det meget hvor hurtig din VPN er. Nogle er meget langsomme, hvilke typisk er de gratis versioner. Man kan dog betale sig til, at få adgang til et VPN der stadig fungere i et ganske udmærket tempo. Kort sagt er VPN altså et oplagt valg til dig, som gerne vil forblive anonym på internettet og undgå markedsføring, men som også kan acceptere at forbindelsen lige bliver en anelse langsommere.