Dette skal du vide om handel med aktier

Dette skal du vide om handel med aktier

Danskerne investerer som aldrig før, og det er kun en god ting. Der er dog visse ting, du bør ide om handel med aktier, før du går i gang. Formålet med denne artikel er at hjælpe dig med at undgå de store fejl, mange nybegyndere desværre begår.

Kurtage

Lad os starte med at introducere et meget vigtigt begreb inden for aktiehandel: kurtage. Kurtage er det gebyr, du betaler, når du køber eller sælger en aktie. Platformene lover lave gebyrer på eksempelvis 0,1% på køb og salg. Det er i princippet meget fint, men så kommer der et andet centralt begreb: minimumskurtage. Det betyder i princippet, at hvis du i de 0,1% ikke kommer op på et vis beløb, skal du betale det beløb i stedet. Er minimumskurtagen på 29 kroner, så skal du betale 29 kroner uanset om de 0,1% giver 10 kroner eller 28 kroner.

 

Hvorfor er det noget, du skal vide? Det skal du, fordi hvis du er nybegynder, når det kommer til investering, så investerer du sandsynligvis små beløb til at starte med. Hvis du køber aktier for 100 kroner, så koster det dig 29 kroner i gebyr, hvorefter du skal af med samme gebyr igen, når du sælger. Aktien skal derfor stige med over 60%, før det er en god investering. De færreste køber aktier for 100 kroner, men det er blot for at illustrere, at gebyrerne tager en højere andel af det investerede beløb, jo mindre det investerede beløb er.

 

Kurtage er det mest simple gebyr, og det er nemt at forstå. Der findes dog en række andre gebyrer, afhængig af platform, som du skal vide noget om. Du kan læse om dem og en række guides til investering på https://finansdoktor.dk/.

Depotgebyrer

Depotgebyrer findes typisk i banker og ikke på de nye handelsplatforme. Her betaler du for at have et aktiedepot – altså en form for konto til dine aktier. Mange folk handler stadig igennem deres bank, fordi de tror, at det er nemmere. Problemet er bare, at du kommer til at betale en række unødvendige gebyrer. Depotgebyret er et af dem.

Undgå panik

Det er meget nemt at gå i panik, når ens investering falder i løbet af dagen. Det gode råd er ikke at holde øje med investeringen hver dag. Aktier stiger og falder – det er meget naturligt, og det skal du acceptere. Det vigtigste er, at de stiger over en længere periode. Du bør derfor tjekke én gang om måneden eller ugen, så du kan holde øje med den generelle trend.

 

Er den generelle trend nedadgående, kan du overveje, om du har foretaget en god investering. At tjekke dagligt og forholde sig til det, er ikke en god idé, hvis du er nybegynder.